MBTZ Logo

Met Stoom - Nummer 15 - oktober 1993

DE EIGENTIJDSE VERFWINKEL

Door L.H.J. van Bladel

Hout, verf en conservering, bestemd voor projecten in de bouwwereld van nu, was het thema van de juni-uitgave 'Stedebouw & Architectuur'. Aan een van de auteurs vroegen wij zijn visie te geven over de toekomst die klanten van de verfwinkel zullen meemaken. Bij wijze van voorbeeld gaf hij een 'gekleurde' voorstelling van een uit Noorwegen afkomstige wijze van verfverkoop die in 1991 in Nederland werd geïntroduceerd. Toekomst of utopie?

Van de voorraad verf in een verfwinkel wordt gebruikelijk twintig procent goed verkocht; de rest staat er vanwege de service. Een ongunstige verhouding en daarom werd - mogelijk door de ontwikkelingen in de automatisering - het volgende verkoopconcept ontwikkeld. Het biedt zowel de ondernemer als de klant voordelen. De ondernemer kan volstaan met een relatief kleine verkoopoppervlak (25 tot 40 vierkante meter). Van deze oppervlakte wordt circa twee vierkante meter gereserveerd voor blikken verf bestaande uit drie tot vijf 'bases'. Vanuit deze bases kan iedere kleur gemaakt worden die de consument wenst. Het restant van de ruimte wordt gevuld met voorbeelden hoe men verf kan toepassen in technisch en esthetisch opzicht in combinatie met vloerbedekking, gordijnen enzovoort. In deze 'nieuwe verfwinkels' bevinden zich kleurenbars waarin kleuren gemeten en vergeleken kunnen worden onder daglicht, huiskamerlicht of industrielicht. Ook is er kleurenmeetapparatuur aanwezig, die de exacte kleur kan meten van nagenoeg iedere ondergrond.

De computer doet automatisch een kleurenvoorstel bij het invoeren van de hoofdkleur. Direct worden contrast- en harmoniërende kleuren aangegeven die bij de hoofdkleur passen. De klant kan een eigen foto inleveren van zijn/haar interieur. Door middel van een scanner wordt de afbeelding op het scherm geprojecteerd. De consument kan dan met een 'muis' de onderdelen aanwijzen die geschilderd moeten worden en op het scherm kan worden gespeeld met de diverse kleurencombinaties. Als de kleuren zijn bepaald, geeft de computer een seintje aan de kleurenmachine, die de gekozen kleuren vervolgens maakt. Gelijktijdig maakt de computer een technische handleiding, waarin wordt vermeld welke verf men gekozen heeft, hoe deze te verwerken en welke gereedschappen men daarvoor dient te gebruiken.

Een automatische signalering geeft na een aantal jaren aan dat het project (voor buitenwerk) weer een nagekeken moet worden en eventueel overgeschilderd. Alle gegevens zoals juiste kleur en hoeveelheid zijn dan weer voorhanden.