Monumentale villa Overbosch door brand verwoest

In de vroege morgen van zondag 5 augustus 2012 werd de monumentale villa Overbosch aan de Wandelweg in Wormerveer door een fatale brand verwoest. Ondanks de twijfelachtige bescherming door de monumentale status van het gebouw was de toekomst bijzonder ongewis. Het is niet helemaal duidelijk of het pand werd bewoond door antikraakwachten of door krakers, het stond echter al enige tijd op de nominatie om te worden omgebouwd tot appartementen.

  Villa Overbosch Villa Overbosch Villa Overbosch  

In Huize ‘Overbosch’ woonde de heer Johan Willem Dekker en zijn echtgenote mevr. A.G. Dekker-Honig. De heer J.W. Dekker is overleden op 5 juni 1949 op 80-jarige leeftijd. Hij was Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en lid van de Gemeenteraad van 1901 tot 1920. Hij trad van 1912 tot 1919 op als wethouder. Op zijn initiatief werd in juni 1915 de NV Electrische Stroomverkoop Maatschappij ‘Zaanland’ gesticht. Dit bedrijf heeft hij 19 jaren geleid.

Vanaf 1958 woonden er gedurende een aantal jaren tientallen repatrianten uit Indonesiƫ. Het huis werd toen door 40 personen bewoond.

  Villa Overbosch Villa Overbosch  

De in 1893 gebouwde villa vertoonde neorenaissance- en chaletstijl-details. Tijdens de bouw stond de villa aan de lommerrijke Wandelweg tussen een aantal fabrikantenvilla's van Wormerveerse ondernemers zoals zeefabrikant Dekker en graanhandelaar Laan. Tegenover de villa lag het Wilhelminapark.

  Villa Overbosch  

Gezicht vanuit het Wilhelminapark. Links met torentje huize ‘Vesta’ en rechts huize ‘Overbosch’, twee villa's van de familie Dekker. Huize ‘Vesta’ heeft, eind jaren vijftig van de vorige eeuw, plaats moeten maken voor de Vestaflat. Vanuit het glazen torentje keek men over het Westzijderveld.
Villa Vesta werd in 1897 gebouwd voor W.A. Dekker, directeur van zeepziederij ‘De Adelaar’ en tevens maker van de adelaar op de watertoren van de fabriek.

  Wandelweg Wormerveer  

Rechts van villa Overbosch staan nog steeds een aantal goed te herkennen ‘stadsvilla's’ van de vroegere Wormerveerse fabrikanten. Het is te hopen dat deze gebouwen een betere toekomst hebben dan het naast gelegen verwoeste Overbosch. In diverse vroegere industriegebieden hebben ook de woongemeenschappen een beschermde status gekregen. In het Ruhrgebied is er zelfs een route uitgezet langs ‘Arbeitersiedlungen’. In een begeleidend boekje staan bijna 50 woongemeenschappen beschreven.
In de industriestad Hengelo heeft Tuindorp ’t Lansink uit het begin van de vorige eeuw een zeer speciale bescherming. Het wordt tijd dat de gemeente Zaanstad ook aandacht besteed aan het beschermen van dergelijke specifieke woonwijken. In de kleinere dorpen in de Zaanstreek was er geen echte sterke scheiding in de woongebieden tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Rijk en arm woonden soms naast elkaar. Een bescherming van een woonwijk verhoogt de waarde van de individuele objecten binnen een dergelijke wijk. Bepaalde stukken van de Wandelweg in Wormerveer kunnen daar nog steeds voor in aanmerking komen.

Door: Cees Kingma - Augustus 2012
Beeldmateriaal:
  • Archief Jan Blokker
  • Gemeente Archief Zaanstad
  • Noordhollands Dagblad
Valid HTML 4.01 Transitional