Sleepboot 'De Fram'

  Sleepboot Fram  

Stoomsleepboot 'De Fram' ligt hier in het Wolfsrak, de Zaanhaven van de papierfabriek van Van Gelder Zonen in Wormer. Deze oude molenwerf voor de Bartelsluis werd gebruikt voor de tijdelijke opslag van balen cellulose die van de zeehaven van Van Gelder Zonen in Velsen kwamen. Naast het pakhuis staat een ijzeren gasolietank. Voor de oorlog maakte Van Gelder gebruik van motorsleepboten. In de oorlog was er geen gasolie beschikbaar, wel steenkool. Vandaar dat men deze oude stoomsleepboot kocht. Deze is in 1902 gebouwd op de werf Vredenhof van de weduwe J.L. Ceuvel aan de Hoogte Kadijk in Amsterdam voor de Amsterdamse sleep- en drinkwaterdienst H.Rutters.

In 1940 is de sleepboot verkocht aan S. Seijmonsbergen (was een scheepswerf in Amsterdam) en werd later (in 194?) doorverkocht aan VGZ Velsen. In 1946 is het schip verkocht aan P. van der Zee in Amsterdam. Het schip is uiteindelijk in 1957 gesloopt.

De papierfabrieken werkten in de oorlog op verminderde capaciteit. Bijna alle transport ging over het water. In de 'hongerwinter' van 1944 op 1945 ging de sleepboot met ruilmateriaal zoals tabak naar Friesland en kwam met aardappelen en tarwe terug. De man op de foto is Jur Kingma Sr., die stoker-machinist was op de Fram. Hij had niet eerder op een stoomsleeboot gevaren want hij was motordrijver op de motorsleepboot Eendracht V geweest. De foto is mogelijk gemaakt ter gelegenheid van zijn zilveren bruiloft in 1942.

Afmetingen: lengte 15,07 m, breedte 4,06 m. diepgang 1,80 m. 14 ton
2 cil stoommachine van H & J. Suyver Amsterdam 70 ipk.

Archief: Fam. Kingma, Wormer

Samenstelling: Cees Kingma Valid HTML 4.01 Transitional