Henk Wester (Jisp - 15 maart 1921) kwam een paar dagen na zijn 14de verjaardag op 25 maart 1935 in dienst bij van Gelder Zonen. Zoals iedere jongen van die leeftijd begon hij zijn loopbaan bij Van Gelder Zonen als hulp in de pakkamer. Al na één jaar volgde zijn overplaatsing naar de grondstoffenafdeling en werd assistent-administratie.
In de 'mobilisatieperiode' in 1939 werd hij in de 3-ploegendienst in de productie opgenomen, waar hij diverse functies vervulde, die hem een totaalscholing als productieman opleverde waarvan hij in zijn periode bij Van Gelder veel baat had. Zo werd hij via pershulp, droger, reserve papiermaker en papiermaker in 1960 assistent werkbaas.
Door het uitstekend vervullen van deze functie en het volgen van enkele interne cursussen en opleidingen werd hij in 1967 gepromoveerd tot werkbaas. Deze functie betekende de coördinatie van alle werkzaamheden op de productieafdelingen, dus de beheersing van het totale productieproces.
Hierbij werd in 4-ploegendienst leiding gegeven aan ca. 80 man, werkzaam aan 6 papiermachines plus een kokermachine. In 1979 kreeg hij de leiding over de totale expeditie- en afwerkingsafdeling.
Ook tijdens de afbouwperiode van het bedrijf in 1981 bleef hij verbonden aan het bedrijf waarna hij ook ontslag kreeg aangezegd i.v.m. de sluiting op 31-12-1981.
Bron: Getuigschrift uitgereikt aan H. Wester op 31 december 1981, door bedrijfsleider C. Pels
In het archief van Henk Wester zitten een aantal zeer bijzondere documenten die heel veel vertellen over de ambities en interesses van deze oud-VGZ medewerker.
Handboek papierfabricage Ook aanwezig in het Waterlands Archief onder archiefnummer 0391 Collectie Papierfabriek Van Gelder Zonen te Wormer, 1851 - 1979, 430 Handboek Papierfabricage Wormer, Auteur(s):Van Gelder Zonen
De eerste papiermachine in Nederland Uit: De Papierwereld - Kerstnummer 1949. Maanblad voor de Papier-, Papierverwerkende- en Grafiche Industrie. Officieel Orgaan van de Kring Vezels en Cellulose van de Bond voor Materialenkennis
Syllabus voor de cursus De mens in het bedrijf gegeven door het Nederlands Instituut voor Efficiency in Den Haag. De cursus werd afwisselend gegeven in Restaurant Die Port van Cleve aan de N.Z. Voorburgwal en in een vergaderzaal van het Centraal Station in Amsterdam. De cursus liep van 25 october 1961 tot 10 januari 1962. Naast H. Wester namen, namens Van Gelder Zonen in Wormer, de heren G. van der Does, L. Korf en M. van Leeuwen deel aan de cursus.
Een aantal nummers van het personeelsblad Wormer Nieuws. Na het wegvallen van het bedrijfs-personeelsblad De Eendragt werden in de verschillende vestigingen lokale personeelsbladen uitgeven. In dit archief zijn opgenomen:
8e Jaargang № 9 - 26 november 1976
8e Jaargang № 10 - Kerstnummer 1976
9e Jaargang № 1 - 28 januari 1977
9e Jaargang № 3 - 3 april 1977
In het archief bevindt zich een mapje 6 x 6 zwart/wit negatieven over de opbouw van PM 22 in 1956 waarvan hieronder enkele voorbeelden. De foto's zijn gedateerd 24 maart 1956.
PM 22 - opbouw van de machine
PM 22 - aandrijving van de droogcilinders
PM 22 - natpartij/koperdoek
PM 22 - overgang van nat- naar droogpartij
PM 22 - koperdoek
PM 22 - machine opstelling met op de voorgrond de opwikkelaar
PM 22 - droogcilinders
PM 22 - opbouw papiermachine
PM 22 - pompen in de machinekamer
Henk Wester volgde o.a. de interne bedrijfsopleiding. De docenten voor deze opleiding waren alle specialisten op hun vakgebied binnen het bedrijf. Hieronder staat een fragmentarisch overzicht van het kursusmateriaal.
Doel van papieronderzoek, omstandigheden, gramgewicht en breeklengte
Berstdruk (mullentest) en scheursterkte
Poreusiteit, dikte (opdikkendheid), asgehalte, witheid en ondoorschijnendheid
Vak: Scheikunde Docent: A. Barreveld. Dit document bevat de hoofdstukken:
Lijming
Corrosie, loog en zwavelzuur
Enkele documenten uit het archief
'Over Papier' wordt u aangeboden door Van Gelder Papier en geeft u informatie - in woord en beeld - over papier. Informatie over de rijke historié van het papier, het ontstaan en de ontwikkelingen van het fabricageproces en nieuwe toepassingsmogelijkheden voor de nabije toekomst.
Een - papieren - wereld in beweging. 'Over Papier' geeft een zo compleet mogelijk overzicht van deze papieren wereld, opgebouwd in onderdelen en bestaande uit: een informatiekrant, een historisch prentenoverzicht, een fotocollage waaruit blijkt welk een rijk terrein van toepassingen papier omvat, een tekening van een papiermachine waardoor schematisch wordt duidelijk gemaakt de verwerking van grondstof tot eindprodukt, de ambachtelijke papiermakersprent van Jan Luycken en een kleurige oude Japanse prent van papiermakers. Het illustratiemateriaal toont veel van wat niet eerder in een dergelijke brochure te zien was. De verscheidene, hier gebruikte papiersoorten geven een globaal inzicht in de grote collectie van Van Gelder Papier.
Meer informatie kan verkregen worden bij Van Gelder Papier, afdeling Public Relations
Papierfabricage in Japan
op 170 grams houtvrij offset
Getuigschrift bedrijfsschool, 21 oct. 1948.
Voor het cursus jaar 1947 - 1948
Pensioenboekje van H. Wester voor het Arbeiders-Penioenfonds van Van Gelder Zonen N.V.
Uitgereikt op 1 januari 1947
Schoolschrift met aantekeningen voor de kleurenmolenaar, waarin opgenomen een groot aantal kleurenstalen
Enkele kleurenstalen uit het schoolschrift met aantekeningen voor de kleurenmolenaar
Wasser blauw
Durasol red
Rhodamine
Magenta
Naphtalum zwart
Berlijn blauw
Methyl violet
Safframine
Benzo oranje
Carta geel B
Tertre geel
Auramine
Brillantgroen
Cristal violet
Solar Bordeaux
Victoria blauw
Crisiondin
Chlorasol geel
O.R.O.
O II
Opgemaakt door Cees Kingma
Het archief is overgedragen aan het Waterlands Archief in Purmerend. Het is daar opgenomen onder toegangsnummer:
0391 Collectie Papierfabriek Van Gelder Zonen te Wormer, 1851 - 1979