Het Mooiste Pand van Nederland

   In het SBS–6 TV programma ‘Het Mooiste Pand van Nederland’ maakten zestien vervallen gebouwen kans op een prijs van 1 miljoen euro. Met dat miljoen zou het gebouw dat zou winnen een ware metamorfose kunnen ondergaan, zodat het kon worden behouden. De prijs van 1 miljoen euro restauratiegeld werd beschikbaar gesteld door de BankGiro Loterij. Herberg 'de Waakzaamheid' wist door te dringen tot de finale van dit programma. Helaas kwam het pand een paar stemmen te kort bij de stemming tijdens de live TV uitzending op woensdag 14 april 2010.

Waakzaamheid - finale waakzaamheid finale

   Er hadden zich woensdag 14 april ruim duizend fans verzameld in en rondom de Waakzaamheid. Tijdens het openen van enveloppe met de uitslag door Henkjan Smits hadden de leden van het team ieder z'n eigen gedachten. Barry Huitema kijkt gespannen, Gerrit van Assema durft niet te kijken, Rikus van Assema lijkt zelfverzekerd en Gé Sombroek is nog vol optimisme.

Waakzaamheid ingericht

In de TV uitzending van woensdag 31 maart was de vakjury nog vol lof over de waakzaamheid:

Dit pand mag gezien z'n interessante verleden nooit verloren gaan. De restauratie wordt zeer professioneel uitgevoerd en het restauratie team straalt een enorm enthousiasme uit. Dit pand gaat door naar de finale !

   Voordat de vakjury zijn definitieve oordeel uitsprak kreeg het team op 19 maart nog een aantal opdrachten mee die voor 29 maart moesten zijn uitgevoerd. De moeilijkste opdracht was “Richt alvast de gelagkamer in zoals een vroegere herberg eruit zag”. We wisten dat het niet eenvoudig zou worden, maar de jury was volledig verrast en onder de indruk van ons resultaat.

   De spanning was van het gezicht van Gé Sombroek af te lezen toen de jury op woensdag 31 maart bekend maakte welk team er in ieder geval door mocht naar de finale op 14 april. Bij de eerste zinnen van presentator Henkjan Smits kon men nog twijfelen: “De Waakzaamheid is een bijzonder gebouw” en “De jury is onder de indruk”. Maar het uiteindelijke jury rapport liet, zoals hierboven valt te lezen, geen ruimte voor misverstanden.

Jury uitslag

   Opluchting en enorme blijdschap voerden de boventoon bij het team toen zij in de Westergasfabriek in Amsterdam van de jury kregen te horen dat 'de Waakzaamheid' als eerste rechtstreeks doorging naar de finale van het tv-programma. Een hevige geëmotioneerde Gé Sombroek kon toen slechts kort reageren: “Dit is super voor ons en het pand”

   Na de eerste uitzending op 17 februari 2010 bleven er acht van de zestien gebouwen over die een kans maakten op een opknapbeurt ter waarde van een miljoen euro. Voor de tweede aflevering bezochten de juryleden alle panden die nog in de race waren. De vakjury bekeek ter plekke het verval van de panden en besprak het restauratieplan met de betrokkenen van de gebouwen.

Barry Huitema

   Wekelijks werden er door de SBS 6 cameraploeg opnames gemaakt in de Waakzaamheid. Presentator Henkjan Smit en jurylid Karel Loeff gaven het restauratie team een aantal opdrachten waarbij de restaurateurs o.a. de historische waarde van een aantal gevonden ornamenten moesten aantonen.
   Daarbij bleek dat Barry Huitema niet alleen een vakbekwame restauratie timmerman is, hij ontpopte zich gaande de uitzendingen ook als een uitstekend verteller. Met zijn authentieke Zaanse accent en z'n gedegen vakkennis wist hij de kijkers telkens z'n enorme bewondering voor het prachtige pand 'de Waakzaamheid' uit te leggen.

Gerrit Smit

   In de uitzending ‘Het Mooiste Pand Van Nederland’ van woensdag 17 maart bleek dat de Waakzaamheid was doorgedrongen tot de laatste drie panden die mogen strijden voor het geweldige restauratie budget. De vakjury bezocht in de daarop volgende weken de drie overgebleven panden om o.a. te beoordelen of de zelfwerkzaamheid van de deelnemers een garantie kon bieden op een geslaagd restauratie traject. Het team van de Waakzaamheid moest in ieder geval aantonen dat ze in staat was om, via sponsoring, het tekort op het budget voor de tegel restauratie aan te aanvullen.

   Gerrit Smit, oud molenmaker en al jaren bewoner/molenaar op de Bleeke Dood, mocht aan Presentatrice Nance van SBS 6 vertellen dat hij had leren ‘drinken, roken en dansen’ in de Waakzaamheid. Hij liet zich door Nance zelfs verleiden tot een dansdemonstratie.

De televisie aktie ‘Het Mooiste Pand van Nederland’ is een initiatief van:

Het bouwteam van de Waakzaamheid. V.l.n.r: Rikus van Assema, Barry Huitema, Gerrit van Assema, Ivo en Gé Sombroek.
Foto: Jan Wit - de Zaankanter

BankGiro Loterij Bouwteam
SBS 6
Presentatie team Vakjury

Links het SBS-6 presentatie team, Henkjan Smits en Nance.
Rechts de vakjury van 'Het Mooiste Pand van Nederland'.

  • Bertram Beerbaum
  • Teun Bleijenberg
  • Karel Loeff
  • Shirley de Rooij-Sluijter
Door: Cees Kingma - Voorjaar 2010