Natuurdagboek

Een boek over Rein Stuurman, de vogelschilder van Zien is Kennen!

Redactie: Conny Scholtes
Samenstelling: Conny Scholtes en Martin Roos
Uitgeverij: Stichting Uitgeverij Noord-Holland

 

stuurman stuurman
stuurman stuurman
stuurman stuurman

Zaterdag 8 oktober 2005 verscheen het boek over de veelzijdige kunstenaar Rein Stuurman (1900-1984) die generaties vogelliefhebbers leerde kijken.
Met circa 140 prachtige aquarellen, voorstudies, oude foto's van Nol Binsbergen en ontroerende schetsen van Rein Stuurman is het bestemd voor vogelaars en liefhebbers van natuur en kunst. Naast de bekende illustraties uit Zien is Kennen! is er ook veel uniek materiaal dat nooit eerder is getoond en afkomstig is uit de artistieke nalatenschap van de kunstenaar.

Centraal staat het natuurdagboek dat Stuurman bijhield van 1933 tot 1942 over zijn verkenning per jol van de Zaanse veenweidegebieden, waar nu de Coentunnel uitmondt. Het leest als een verfrissende wandeling door de polder. In die zwerftochten ligt de basis voor Zien is Kennen!, het eerste zakvogelboekje in Nederland, dat in 1937 verscheen.

In het massale aanbod van natuurboeken houdt het simpele gidsje met de drukknop al zeventig jaar stand en is inmiddels een collectors item.
Ook zijn er teksten van Kester Freriks (NRC), Ivo de Wijs (Vroege Vogels), dichter Tom van Deel en vogelambassadeur Nico de Haan. Een mooi en toegankelijk document van natuurerfgoed dat vorig jaar de culturele aanmoedigingsprijs kreeg van de gemeente Zaanstad.

Dit boek is een gezamenlijke uitgave van de Werkgroep Rein Stuurman en Stichting Uitgeverij Noord Holland.

T.g.v. het verschijnen van het boek was er een tentoonstelling van 9 oktober tot en met 11 december 2005 in Galerie Staphorsius, J.J. Allanstraat 287b te Westzaan.

Deze tentoonstelling schetste een portret van een boeiend kunstenaar die niet alleen de complete Nederlandse fauna schilderde, maar ook de dieren van Artis, de natuur van West Friesland en De Hoge Veluwe. Zijn werk verscheen in plaatjesalbums van fabrikanten als Hille, Kanis en Gunnink en Sluis Zangzaad. Naast schoolboeken illustreerde hij ook kalenders en 142 kinderboeken o.a. Bolke de Beer en Tarzan.

Het boek is o.a. te bestellen bij bij redactie 075 6310182

ISBN 90-71123-006

€ 15,00 (incl. BTW)

Door: Conny Scholtes