Het Czaar Peterhuisje is tot op de dag van vandaag een internationale trekpleister; ook in de tijd dat het vervoer nog niet zo goed geregeld was als nu. Vanuit Amsterdam en omgeving kon men nog wel met de boot vrij snel een bezoek brengen, maar bezoekers van verder weg moesten meer dan een dag reserveren. Iets wat men er graag voor over had.
Door Lucia Blom
Handtekeningen in het glas.
Foto H. van t Loo |
Handtekening van Sjaposjnikov en Gorbatsjov |
Handtekening van James Joyce |
Handtekening van Graaf Koetoezov |
Over de bezoekers en hun handtekeningen valt heel wat interessants te vertellen. Twee leuke voorbeelden zijn:
Napoleon, keizer van Nederland, bezoekt het huisje in 1811 en zet zijn naam op de muur. In 1812 wordt hij verslagen door Alexander I, die vervolgens in 1814 het huisje ook weer bezoekt. (Hij was hier in verband met het huwelijk van zijn zuster, Anna Panlowna, met de latere Willem II.) De handtekening van graaf Koetoezov, zoon van de beroemde veldmaarschalk van Alexander I, staat boven de bedstee. Al deze personen zijn beschreven door Leo Tolstoj in het boek ‘Oorlog en Vrede’.
Op 26 mei 1993, ‘s morgens, krijgen wij bezoek van de opperbevelhebber van het Russische leger, die tezamen met zijn gevolg en Nederlandse topambtenaren hun handtekening zetten. In die tijd wordt de in de hele wereld bewonderde Gorbatsjov in eigen land door velen niet gewaardeerd. Men ziet hem namelijk als de verkwansellaar van het Grote Rusland, en ook deze militair geeft te kennen niet met Gorbatsjov door een deur te willen gaan. En wie bezoekt er 26 mei 1993, ‘s middags, het huisje? De heer Gorbatsjov. Broederlijk staan de handtekeningen naast elkaar in het gastenboek.