Inrichting van een Zaanse Historische Haven

Noordborg
De motorcoaster ‘Noordborg’ die een centrale plaats inneemt in de plannen voor de museumhaven.
Foto Albert Boes

Tijdens een lezing in het Zaans Museum in Zaandam op dinsdag 5 oktober 2004 heeft ing. Albert Boes, lid van de Werkgroep Zaanse Historische Haven, een overzicht gegeven van de Plannen m.b.t. de inrichting van een Historische Museumhaven aan de Zaan.
Het feit dat de houtvaart en de houtindustrie de belangrijkste peilers waren voor de ontwikkeling van de Zaanstreek is het uitgangspunt van deze werkgroep. De Zaandamse haven speelde een belangrijke rol in deze ontwikkeling.
De Zaandamse houthaven rondom de jaren vijftig van de vorige eeuw en de daarbij behorende houtcoasters zullen een belangrijk thema van deze museumhaven zijn.

Architect Han van Leeuwen heeft een aantal plannen voor de museumhaven verder uitgewerkt. Hierbij treft u twee verder uitgewerkte plannen voor:

  1. de locatie Houthavenkade te Zaandam
  2. de locatie de Hemmes aan de Z.O. kant bij het terrein van het zwaartransportbedrijf Schol.

Dhr. Boes heeft vele artikelen geschreven over het Zaanse (industriĆ«le) erfgoed in het algemeen en het varende erfgoed in bijzonder. Hij is o.a. redacteur van ‘De Windbrief’ ,een uitgaven van de Vereniging de Zaansche Molen, van het maritieme maandblad ‘De Blauwe Wimpel’. Verder schrijft hij regelmatig in het weekblad ‘Schuttevaer’.

Recent verschenen de volgende boeken van Albert Boes:

  • Groei & Neergang van de Zaanlandse Scheepsbouw
    ISBN 90 6455 202 9
  • Varen met Andermans boot
    Met een huurschip of charterzeil- en motorschip op vakantie
    ISBN 90 8047 977 2
  • Donder die kotter in de majem
    De geschiedenis van scheepswerf Amels
    ISBN 90 6013 255 6
  museumhaven  
 

Maritiem schilder Fred Boom heeft in een schilderij zijn ideeĆ«n over een museumhaven weergegeven. Volgens Fred zou de historische haven moeten worden ondergebracht in de vroegere ‘Balkenhaven’ in de ‘Oude haven’ van Zaandam. Langs het Spiekeroog, de verbindingsweg naar het William Ponteiland in de Oude haven, liggen de schepen afgemeerd. Op de voorgrond het ss Elfin, daarachter de houtcoaster ‘Noordborg’. Verder liggen er een aantal schepen uit de Bruine Vloot en een aantal beurtschepen afgemeerd.

 
  Spiekeroog  
  Een detail uit Street View van Google van Spiekeroog, op dezelfde plek als Fred Boom toen hij zijn schilderij voor de museumhaven schilderde.  
Text: Cees Kingma
Beeldmateriaal: Archief Cees Kingma
Valid HTML 4.01 Transitional