Hembrug film van MBTZ opnieuw uitgebracht

Hembrug DVD

De markante Hembrug werd in 1983 gesloopt. Voor de vereniging tot behoud van Monumenten van Bedrijf en Techniek Zaanstreek - MBTZ (nu de Vereniging Zaans Erfgoed) indertijd de reden om een film te laten maken over de werking van dit bijzondere stuk techniek. Bij de oplevering op 7 juli 1907 was dit de grootste draaibrug ter wereld! Ook anderen besteedden aandacht aan de geschiedenis van deze geliefde, maar ook wel verwenste spoorbrug die zo beeldbepalend was voor de Zaanstreek en die door velen dagelijks werd gepasseerd.

In 2007 is het 100 jaar geleden dat de “nieuwe” Hembrug werd geopend. Voor de vereniging Zaans Erfgoed was dat een reden om hier aandacht aan te besteden en het bijzondere beeldmateriaal over de brug opnieuw uit te brengen aangevuld met andere opnames.
Op zondagmiddag 10 juni beleefde deze verzamel DVD in het Zaans Museum de eerste vertoning. De filmvoorstelling werd ingeleid door mevr. van Ritbergen-Siewers, bestuurslid van de Vereniging Zaans Erfgoed. Daarna hield de voormalige Zaankanter Ot Louw, monteur van beroemde speelfilms, een verhaal over het verwerken van het materiaal.

Te zien is ondermeer de Hembrugfilm van MBTZ, een journaal van Gewest tot Gewest uit 1983 en diverse opnames van de Zaanse Zieken en Bejaarden Omroep met o.a. het stationnetje Hembrug, burgemeester Lems tijdens de laatste treinrit over de brug en de sloop van de brug.

De MBTZ film geeft een prachtig beeld van de techniek die het mogelijk maakte om een dergelijk gevaarte tot op de millimeter nauwkeurig te kunnen bedienen. Aan boord van een schip wordt de brug gepasseerd, de filmploeg vaart mee. Alle handelingen die nodig zijn voor een geordend verloop van het openen en weer sluiten van de brug worden in deze film getoond.

Ot Louw van het filmmontagebedrijf Het Materiaal verzorgde de samenstelling van deze DVD.

Hembrug DVD Hembrug DVD Hembrug DVD

Foto's: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam