Aanbod van lading voor beurtschippers

De bordjes die bij bedrijven aan de Zaan hingen zijn een bijzonderheid. Ze waren een teken voor langs varende beurtschippers dat er lading was.

  Stoomgortpellerij Zwaardemaker  
  Bij de Hoopbrug de N.V. Stoomgortpellerij van J. Zwaardemaker Hz. Gort en parelgort. Oostzijde nr. 193, silo van N.V. Zwaardemaker's handel en industrie. Zwaardemaker is opgericht in 1810, men ging zich in dat jaar met enige pelmolens toeleggen op het vervaardigen van gort. Aan het eind van de 19e eeuw werd een nieuwe stoompellerij gesticht. In 1929 werd begonnen met activiteiten op het gebied van mengvoeders. In 1958 werd één van de meest moderne Westeuropese volautomatische elektronisch bestuurde mengvoederinstallatie in gebruik genomen. De gortpellerij werd in 1951 gesloten.  
  Oliefabrieken van T. Duyvis  
  De Kogerhem met de Pellekaanshoek en de oliefabrieken van T. Duyvis, met onder andere de pakhuizen Wolga en De Zaan. Aan de zijkant afgemeerd een stoomsleper. Op de 'Beurtvaart borden' staan: Boelhouwer, Vereeniging en Tiel.  
  Verffabrieken Pieter Schoen  
  Verffabrieken Pieter Schoen. Eigenaar Pieter Schoen startte het bedrijf in 1722 met twee verfmolens 'De Gekroonde Schoen' en 'De Tromp', gelegen in het Westzijderveld. Hij maalde minerale verven en verfhout, de toenmalige kleurstof voor de textielindustrie. Later werden de molens uitgebreid met de molens 'De Hengst', 'De Krab' en 'De Reinout'. Het pakhuis aan de Hogendijk, de Schoen, voldeed niet. Opslag aan de waterweg was geboden en in 1888 besloot S. Schoen Pzn. achter zijn huis aan de Oostzijde, een houten pakhuis te bouwen aan de Zaan. Het woonhuis was oorspronkelijk gebouwd voor graanhandelaar Keg. Het pand werd in de volksmond 'De Villa' genoemd. Het pakhuis van hout dat werd gebouwd noemde men 'de Lelie' . In 1896 ging het al tegen de vlakte voor een stenen pand, dat in april 1898 verbrandde. Er werd een nieuw stenen pand gebouwd. In de jaren '60 behoorde Pieter Schoen tot één van de grootste verffabrieken van Nederland.  
  Verffabrieken Pieter Schoen  
  Dezelfde fabriek als de foto hierboven met een beter zicht op de 'beurtvaart borden'.  
Samenstelling: Jur Kingma - juni 2010
Beeldmateriaal:Gemeente Archief Zaanstad
Valid HTML 4.01 Transitional