Jaarboek 2009

Historisch Genootschap Wormer

In de inleiding van het Jaarboek 2009 geeft de redactie een korte toelichting op de inhoud van het boek:

Jubilea en verjaardagen zijn gelegenheden om bij stil te staan. Zeker voor een historische vereniging. In ons omslagartikel besteden we dan ook aandacht aan de 200 jarige Nieuwe Kerk. En, mooier kan het niet, precies op de verjaardag, 12 november, zijn we met onze Genootschapsavond te gast in de oude dorpskerk. Op die avond wordt ondermeer dit jaarboek gepresenteerd.

Het vierde jaarboek alweer. De redactie heeft ook dit keer geprobeerd een zo gevarieerd mogelijke inhoud te verzorgen. Behalve het verhaal over het jarige kerkgebouw treft u twee artikelen aan over hoe Wormer naamsbekendheid kreeg. Begin vorige eeuw keek heel Nederland hoe de voedseldistributie hier geregeld was. Een centrale keuken zorgde tijdens de Eerste Wereldoorlog voor het eten van behoeftigen. Iets meer dan veertig jaar later zorgde 'het gat van Wormer' ervoor dat ons dorp zelfs buiten onze landsgrenzen bekend werd.

Veel is er in de afgelopen eeuw gesproken en geschreven over plannen om een kanaal dwars door Wormer te graven. Van een 'Stadskanaal aan de Zaan' is het -gelukkig- niet gekomen. U kunt er alles over lezen in dit jaarboek.

Met hulp van velen zoals auteurs, sponsors, drukkerij en archiefdiensten presenteren we trots ons vierde jaarboek. Wij hopen dat u er weer veel leesplezier aan beleeft!

Inhoud
Artikel Auteur
De Nieuwe Gebouwde Kerk Driek Hartman en Frank Tjeertes
Andries de Vries, vioolbouwer te Wormer Antoon de Vries
Elke stand moet eten hebben, zooals hij gewend is. Over de centrale keuken in Wormer tijdens de Eerste Wereldoorlog Jan Blokker
Als ik me goed herinner, Jaap (Jacob) Conijn Piet van der Griend (bewerkt door Rienk van der Molen)
Wormer met gat wereldnieuws Els Mak
Wormer families: de familie Koelemeijer Jan Blokker
De kanaalkwestie Cees Kingma
Hekgolven in de Zaan Bram Kemp
Ons vierde verenigingsjaar: toekomstgericht, maar met een zwart randje Trees Korver
Over onze auteurs  
Index op familienamen  

 

De genootschapavond op donderdag 12 november in de ‘Nieuwe kerk’ stond geheel in het teken van de artikelen die in dit Jaarboek 2009 aan bod komen.

Er werd een dvd getoond met beelden uit 1959 over het ‘Gat van Wormer’ en dia's van de Nieuwe Kerk, die op 12 november precies 200 jaar geleden werd ingewijd. Verder konden de leden van het Historisch Genootschap genieten van vioolspel, dat werd verzorgd door Arie Molijn uit Duiven. Hij toverde prachtige muziek uit zijn viool gemaakt door vioolbouwer Andries Johannes de Vries (1908 - 1993) uit Wormer. Andries bouwde violen op zijn zolderkamer aan de Badhuisstraat. Zijn broer Antoon de Vries (93) uit Wormerveer, schreef voor het Jaarboek een artikel over de ‘Stradivarius van Wormer’.

Bron: De Zaankanter - 23 november 2009

interieur nieuwe kerk
kaart
spotprent
Enkele beelden uit het Jaarboek;
  • Interieur van de Nieuwe Kerk in Wormer
  • Een tekening van een van de plannen voor de ‘zeehaven’ in Wormer
  • Spontprent in ‘Nieuws van de Dag’ i.v.m. het gat van Wormer
Het Jaarboek 2009 is een uitgave van het Historisch Genootschap Wormer, opgericht op 14 december 2003. Het Jaarboek is uitsluitend verkrijgbaar bij het Historisch Genootschap en bij Pasman Boek & Hobby aan de Zaanweg 100 in Wormerveer voor € 22,50.
Text: Cees Kingma - november 2009 Valid HTML 4.01 Transitional
vulstuk02