foto colofoon

De Redactie

Van mijn elektrotechnische opleiding afdeling 'sterkstroom' heb ik maar kort plezier gehad. Aan boord van de 'on' en 'es' schepen van de KNSM waren de winches gelijkstroom. En van het vak 'Calorische werktuigen' bleef alleen de romantiek me bij. Die paar Noorse tankers met hun geweldige turbines voor de wal bij de ADM in Amsterdam Noord konden me niet echt interesseren.
Ik ging de automatisering in. Begonnen in het onderhoud en de reparaties van de grote systemen (mainframes) bij IBM. De werking en functie van iedere transistor was me bekend. En dat is minder dan zwakstroom. Later naar de software ontwikkeling en uiteindelijk in de negentiger jaren van de vorige eeuw heb ik een aantal jaren gewerkt op diverse laboratoria van IBM in de Verenigde Staten aan de ontwikkeling van het Internet.
Ondertussen heb ik in de VS wel alle nog rijdende stoomtreinen gezien. De genoemde romantische gevoelens voor calorische werktuigen heb ik verder kunnen uitleven tijdens het zoeken naar en het uiteindelijk ook vinden van alles wat nog 'vaart onder stoom'. Van liberty schepen in de VS (ss Jeremiah O'Brien in San Francisco) tot in Schotland gebouwde stoomsleepboten in Auckland, New Zealand (William C Daldy) en Brisbane, Australië (de Forceful).
Gevoed door een constante stroom van informatie door mijn broer Jur over de teloorgang van al het mooie industrieel erfgoed in de Zaanstreek, ben ik me na mijn terugkeer in Nederland ook meer voor deze speciale hobby gaan interesseren. En na mijn pensionering ben ik zelfs deze website gaan bouwen en onderhouden.

U kunt kontakt opnemen met de redactie via een e-mail naar de webmaster van deze site.

© Het copyright van de hierboven genoemde artikelen en afbeeldingen berust bij de auteurs. Dat geldt zowel voor de eventueel gedrukte versie als de webversie.

Karakteristieken van deze website

Deze website is oorspronkelijk opgezet aan het eind van de vorige eeuw. In een tijd waarin de meeste gebruikers via een telefoonverbinding het internet op moesten. De plaatjes in de content moesten dus klein zijn. Er was nog weinig bekend over de richting waarin internet standaarden zich zouden begeven. Het aantal verschillende browsers en zoekmachines was nog zeer beperkt. Bovendien was het nog helemaal niet duidelijk of er wel behoefte zou bestaan aan een dergelijke site. Tijden zijn veranderd.

De site bevat in augustus 2010 ruim 700 pagina's, de totale opslagcapaciteit is daarbij 404 MB. En de site groeit nog altijd in snel tempo.

Restyling

Internet is sneller en de minimale verbinding met het het internet is tegenwoordig een ADSL aansluiting. De mogelijkheden met zoekmachines zijn bijna onbeperkt en het aantal browsers dat deze site bezoekt (in aantallen die opvallen in de rapporten) is opgelopen naar tenminste vijf. Nog afgezien van de verschillende versies per type browser. Tijd dus om de website te restylen.

Alle pagina's worden vanaf eind 2009 onderworpen aan een HTML validatie test volgens de onderstaande document type declaration:

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">

Waar nodig worden aanpassingen in de oude webpagina's gemaakt. De aangepaste pagina's worden verder uitgetest in vier gangbare browsers: IE, Firefox, Chrome en Safari. Verder krijgen nieuwe webpagina's meer beeldmateriaal van een groter formaat.

Problemen met Frames

Het grootste probleem wordt echter veroorzaakt door de opbouw van deze site. De index pagina bestaat uit twee frames, een linker frame voor de navigatie en een rechter frame voor de weergaven van de content pagina's.
De ‘spider’ van de meeste zoekmachine begrijpen de frame structuur niet en hebben moeite met het indexeren van een website die is opgebouwd met frames. Bovendien is er altijd het probleem dat een unieke pagina die via een zoekmachine buiten de frameset wordt geladen, zonder navigatieframe wordt getoond waardoor de rest van de site niet kan worden bezocht door de surfer. Om deze problemen met de zoekmachines zoals Google te ondervangen heb ik, aan de hand van diverse voorbeelden op het internet, een javascript ontwikkeld dat de surfer die op een bepaalde pagina rechtstreeks binnenkomt toch altijd het volledige navigatie frame te zien krijgt. Daardoor wordt hij hopelijk uitgenodigd ook de rest van de site te bezoeken. Probleem blijft dat nog niet iedere browser de juiste JVM (Java Virtual Machine) ondersteunt waardoor er verschillen zijn in de manier waarop een javascript wordt uitgevoerd in de diverse verschillende browsers.

Deze restyling was o.a. gebaseerd op de gegevens over de bezoekers die verzameld worden door de provider. Een aantal van die rapporten staan hieronder. De totale ombouw van de site gaat minimaal 2 jaar duren en zal niet zijn afgerond voor de zomer van 2012.

 
Ontwikkel machine Windows XP - SP3 - IE 8
Beeldschermresolutie 1280 x 1024 pixels
Ontwikkeltool NoteTab - ‘a leading-edge text and HTML editor’
HTML Validatie tools cse validator     total validator markup validatie
Hosting provider B2Bhosting onderdeel van Denit Internet Services B.V.
Hosting omgeving Linux met een 99,9% up-time garantie
Web Server: Apache/2.0.52 (CentOS)
Geïndexeerde pagina's site:www.zaans-industrieel-erfgoed.nl
Google: 682, Yahoo: 647, Bing: 359 en Ilse: 520
 
 

De provider biedt de mogelijkheid gedetailleerde web statistieken te verzamelen via Webalizer.

 
  webalizer  
 

Webalizer is een gratis web server log file analyse program. Het produceert zeer gedetailleerde, eenvoudig te configureren rapporten in HTML formaat welke kunnen worden bekeken in een standaard web browser.
Op de website adverteert de ontwikkelaar met ‘100% Proud to be Microsoft Free’, waarbij wordt verwezen naar de Free Software Foundation en Open Source Software.

Hieronder volgen een aantal images van rapporten die door Webalizer van deze website gemaakt werden. Bovendien heb ik enkele rapporten voorzien van mijn interpretatie.

 
  webstats  
 

Uit dit rapport van begin augustus 2010 blijkt o.a. dat het bezoek aan de site in de zomer snel terugloopt. Zodra de avonden weer langer worden neemt het bezoek weer toe. Bovendien blijkt de eind 2009 gestarte ombouw de site gevolgen te hebben voor de gelezen pagina's op de site: van 34523 pagina's in oktober 2009 naar 54881 in mei 2010. Terwijl op dat moment slecht 25% van de site was omgebouwd.

 
  webstats  
 

Uit dit detail rapport van de maand mei blijkt dat de genoemde 54881 pagina's werden gelezen door 15299 bezoekers. Dit kunnen overigens bezoekers zijn die regelmatig terugkeren, dit rapport geeft niet aan of dit unieke bezoekers zijn. Wel blijkt dat er in mei minimaal 493 bezoekers per dag de site bezochten. Het maximaal aantal lag op 666 per dag.

 
  webstats  
 

In het weekend is het relatief rustige op de site ... ! Zou men, door de week, op de zaak, tijdens de lunch- of koffiepauze even op het internet zoeken ...

 
  webstats  
 

Mijn stelling van hierboven wordt bevestigd door deze grafiek ... en om 24:00 uur ligt iedereen in bed.

 
  webstats  
  webstats  
 

Het is ook duidelijk waar die bezoekers tijdens de nachtelijke uren vandaan komen.

 
Samenstelling: Cees Kingma Valid HTML 4.01 Transitional