Kijk Zaans

Kijk Zaans

Verrassend leuke bedrijven, mensen, plekken en producten in de Zaanstreek

Etc. - Sarah Vermoolen

Kijk Zaans is een inspirerend boek voor mensen die oog hebben voor kwaliteit en nieuwsgierig zijn naar wat de Zaanstreek te bieden heeft. Er is zoveel om trots op te zijn! Men loopt er alleen niet mee te koop. Met dit boek wordt die traditie voor een keer doorbroken. Kijk Zaans gaat over de mensen, bedrijven en plekken die de Zaanstreek van NU kleur geven. Met passie, en vakmanschap.
100 Zaanse bedrijven, mensen, cultuuruitingen, producten, sporten, musea, uitgaansgelegenheden, restaurants, winkels, parken en opmerkelijke bouwwerken belicht door unieke fotoseries.

Voorwoord

Het team van Kijk Zaans

Kijk Zaans vertelt het verhaal van de Zaanse parels die boven het maaiveld uitsteken. De Zaanstreek werd in de 16e eeuw op de kaart gezet dankzij een bloeiende molenindustrie. Toen men in plaats van windenergie stoommachines ging gebruiken kreeg de Zaanse hout- en levensmiddelenindustrie internationale bekendheid. Nog altijd wordt hier met passie en vakmanschap gewerkt. In dit boek lees je over bekende maar ook over relatief onbekende bedrijven, die werken aan uitstekende, soms wereldberoemde, producten. Kenmerkend aan de Zaanse architectuur is de mengelmoes aan stijlen waarbij fabrieken, molens, herenhuizen, groene houten panden, verlaten terreinen, industrieel erfgoed, transformatie van historische panden en nieuwbouw elkaar afwisselen. De verhalen over opmerkelijke bouwwerken laten zien dat zowel de historie maar ook de hedendaagse architectuur boeiend is. De Zaan is de levensader waar zich langs het water een rijke historie en een fascinerend heden uitstrekt. De kenmerkende lintbebouwing heeft voor elk dorp wel een prachtig natuurgebied dat zijn eigen charme heeft. In de musea komt de rijke geschiedenis weer tot leven. Aan de hand van een opmerkelijk museumstuk wordt verteld waarom je dit museum zeker zou moeten bezoeken. Verspreid over de Zaanstreek vind je op mooie plekken goede restaurants. Ook voor de kwaliteitsproducten in de winkels rijd je graag een stuk om. Al deze zaken en uitgaansgelegenheden zijn met zorg geselecteerd. Alleen wanneer kwaliteit en/of gastvrijheid hoog in het vaandel staan, verdienen ze een ereplek in Kijk Zaans. Kunst en cultuur geven een streek glans, daarom hebben we een aantal opvallende projecten en kunstenaars hun verhaal laten vertellen. Natuurlijk mogen de sporten niet ontbreken. Naast topsporters laten we in dit boek ook de gewone Zaankanter aan het woord, die geniet van het sporten in de Zaanse natuur. De mensen die de Zaanstreek kleur geven maken het beeld volledig van een streek waar we trots op zijn. Hier wordt met passie gewerkt om de oude tradities te behouden en nieuwe initiatieven te ontplooien.

Elf amateurfotografen hebben de thema's op hun eigen wijze in beeld gebracht zodat de lezer al bladerend door het boek steeds met een andere blik gaat kijken. De fotografie is daardoor net zo divers als de Zaanstreek. Onder ieder verhaal staan vijf tips voor mooie, verrassende en leuke zaken waar de geïnterviewde je op wil attenderen. Om meer te weten te komen over de tips ga je naar www.kijkzaans.nl. De motivatie voor een tip is altijd persoonlijk. Ze zijn gelinkt aan websites waar je meer praktische informatie kunt vinden. Achterin dit boek vind je een overzicht van de Zaanse kwaliteitstips, gegroepeerd per thema. Hier moet je zijn als je op zoek bent naar kwaliteit.

Veel lees- en kijkplezier

Het team van Kijk Zaans!

UITVOERING BOEK:

Uitvoering/Formaat:Hardcover, 22 x 22 cm
Aantal pagina's:216
Concept, productie en tekst:Etc. - Sarah Vermoolen
Eindredactie:Dorrit Nijhuis
Een co-productie van:Etc. Tekst & Communicatie / Heijnis & Schipper Drukkerij bv
Vormgeving en productie:Heijnis & Schipper Drukkerij bv
ISBN:978-90-6028-043-0