Eind december 2007 verscheen het boek ‘Zaankanters en het water’ bij de Stichting Uitgeverij Noord-Holland. Er was door een groep maritieme deskundigen ruim 2 jaar aan dit boek gewerkt. Het boek werd uitgegeven onder auspiciën van de Vereniging Zaans Erfgoed.
Voor een introductie van het genoemde boek kunt u kijken bij: Zaankanters en het water. | |
Mevrouw de Dijkgraaf, Wij zijn verheugd dat wij u met enig ceremonieel het boek ‘De Zaankanters en het water’ mogen overhandigen. De geschiedenis van het Hoogheemraadschap loopt parallel met de maritieme ontwikkeling van Noord-Holland. Wij zijn trots op ons boek. Het is een bijzonder boek dat op een speciale manier is gemaakt. Als voorzitter van de werkgroep vertel ik u daar graag iets over. Twee jaar geleden kwam een groep bootjesliefhebbers bijeen op een van de stoomschepen in Wormerveer. De wat denigrerende term ‘Bootjesliefhebbers’ is voor ons eigenlijk een Geuzennaam. Wij vonden dat er te weinig aandacht was voor de maritieme geschiedenis in de Zaanstreek. Wij maakten ons zorgen om het ontbreken van een museumhaven voor historische vaartuigen. Wij meenden dat wij met een boek over de maritieme geschiedenis van de Zaanstreek een bijdrage zouden leveren aan de bewustwording in de Zaanstreek van het grote belang van het maritieme verleden. Onze werkgroep is zeer divers samengesteld. Van professioneel maritiem historicus tot ruwe zeebonk.
Een voorzichtige verkenning leerde ons dat het onderwerp wel heel erg uitgebreid was. De visserij legde in de middeleeuwen de basis voor de welvaart in Holland. Het systeem van waterwegen in Holland maakte een ongekende economische groei mogelijk. De Hollandse veeteelt en kaasmakerij kenden een grote bloei dankzij het schone water rond de weiden en het gunstige waterstransport. Maar overstromingen leidden in de loop van de eeuwen tot een groot verlies aan mensenlevens en tot grote schade.
Na de eerste verkenning werd een plan gemaakt. Niet iedereen, die wij in gedachte hadden, was beschikbaar als schrijver. Niet alle onderwerpen konden worden aangepakt. Er moesten al snel keuzes worden gemaakt. Geen nieuw onderzoek, maar alleen een samenvatting van wat al bekend was. En dit alles met een team van twaalf mensen.
Om in maritieme termen te blijven; we waren ontdekkingsreizigers die een koers moesten uitzetten met slechts beperkte zeilaanwijzingen.
Was onze doelgroep het Zaanse publiek, historisch geïnteresseerden Noordhollanders of maritiem geïnteresseerde Nederlanders? Elke schrijver had eigenlijk zijn eigen boek in gedachte.
Zestig jaar geleden schreef Mr. Dirk Vis, de latere directeur van de Rietveld Academie, in zijn boek ‘De Zaanstreek’ over het Zaanse karakter het volgende:
Ondanks de grote verschillen in achtergrond en opvatting van de schrijvers vind ik dat er eenheid in het boek zit. Dat komt omdat water letterlijk en figuurlijk het verbindende element is. Een ingewikkelde discussie bij de auteurs ging over voetnoten of geen voetnoten. Dat had natuurlijk te maken met het verschil van inzicht wie de doelgroep was. De felle discussie rond de TV serie van Geert Mak ‘In Europa’, die deze week in de pers werd uitgevochten tussen Geert Mak en Professor Willem Melching, hebben wij eerder gehad. De rol van Professor Melching werd vertolkt door Cees Paul en Albert Boes is al jaren de Geert Mak van de maritieme geschiedenis.
En toch is het een bijzonder en boeiend boek geworden.
Toen ik mensen bij elkaar zocht om dit boek te maken, had ik er geen moment aan gedacht om zelf ook te gaan schrijven. Dat is wel gebeurd en ik vond het een uitdaging om te proberen oude en nieuwe informatie te combineren. Ik kwam geleidelijk in de positie van eindredacteur omdat er steeds weer stukken moesten worden ingedikt. Doublures moesten worden gecorrigeerd. En uiteindelijk hele hoofdstukken geschrapt. Een moeilijke en ondankbare taak. Maar nu het boek er is, kan dat allemaal worden vergeten.
De uitgever zal ons wel een merkwaardig stelletje ongeregeld hebben gevonden. Ik dank Maria Buren dat zij de uitgave van dit boek heeft aangedurfd. Ik dank de vormgever Rolf Kliffen dat hij het geduld heeft opgebracht om steeds weer op nieuwe vragen in te gaan.
Ik hoop dat ik u nieuwsgierig heb gemaakt naar het boek. Ik wens u er veel plezier mee. Jur Kingma |
|
Door: Cees Kingma, december 2007
Beeldmateriaal: Jacques Dersjant |