De infrastructuur rondom “De Vrede”

Op 3 augustus 1949 stuurde N.V. Koninklijke Pharmaceutische Fabrieken, v.h. Brocades-Stheeman & Pharmacia, een brief naar de N.V. Koel- en Vrieshuis “De Weegschaal” te Amsterdam een brief met een bevestiging van een onderhoud met de eigenaren van de “De Weegschaal” en de heer Gort. Onderwerp van dat gesprek was de weg van Zaandam naar het pand “De Vrede” en het pand van de N.V. Brocachemie.
“De Weegschaal” was huurder van een aantal ruimtes in pand “De Vrede” van de Firma Gebr. Gort.

In de brief herhaalde N.V. Koninklijke Pharmaceutische Fabrieken de standpunten t.a.v. de aanleg en het onderhoud van de “Vredeweg”. Indien de gemeente Zaandam bereid was in overleg met het Polderbestuur een behoorlijke rijweg aan te leggen, met goed bruikbare uitwijkplaatsen en deze weg op haar kosten in behoorlijke staat van onderhoud te houden, is men bereid 20%, met een maximum van f 14.000,- in de kosten te participeren.
Als voorwaarde aan deze participatie stelde men verder dat de Vredeweg na gereedkomen door de verschillende aan deze weg liggende bedrijven niet met zodanige vrachtwagens of anderszins bereden mag worden, dat binnen enkele jaren de Vredeweg wederom onbruikbaar zou worden. Het zou om die reden nodig zijn, dat er een contract gemaakt zou worden tussen de bedrijven die aan de Vredeweg liggen waardoor partijen beschermd worden tegen de schade, ontstaan door onoordeelkundig gebruik van de weg en daaruit voortvloeiende nadelen. Men stelt voor de gemeente beperkende bepalingen ten aanzien van het vrachtautoverkeer te laten vaststellen.

In een brief van 2 augustus 1949 had N.V. Koel- en Vrieshuis “De Weegschaal” al laten weten dat een van de voorwaarde voor de verlenging van het huurcontract voor gebouw “De Vrede” was dat het gemeentebestuur van Zaandam zich bereid zou verklaren “de zogenaamde Vredeweg op de door de ingelanden van de polder Achtersluis gestelde voorwaarden zou overnemen en voor het onderhoud van de overgenomen weg te zullen zorgen”.

Bron: website Belangenvereniging Industrie Achtersluispolder (BIA)

De Achtersluispolder

Eind jaren 60 was er behoefte in Zaandam een apart gebied in te richten ten behoeve van bedrijven. Met name werd daar de ruimte gecreƫerd voor de wat zwaardere industrie. Het was de bedoeling van de overheid langzaamaan bedrijven te weren uit de binnensteden en wel door systematischer en consequenter optreden en zonodig inmenging met name door het stelsel van vergunningen e.d.

Door deze verandering wilden ook ondernemers zich buiten de bebouwde, bewoonde steden gaan vestigen. Daarnaast boden deze buitengebieden de industrie meer mogelijkheden in vergelijking met de binnenstedelijke huisvesting, waarbij o.a. bereikbaarheid /ontsluiting beter gesitueerd was. De beslissing de Achtersluispolder te vestigen -destijds natuurgebied- gaf weliswaar enig verzet van de natuurminnende burger, maar ondanks deze beweging werden de eerste palen voor bebouwing geslagen en wel aan de huidige Sluispolderweg, die nog altijd als slagader door het gebied voert.

De bereikbaarheid van het terrein voor weg- en waterverkeer is optimaal. De Achtersluispolder ligt bevaarbaar tussen het Noordzee-kanaal en de Zaan, en via de weg zijn al de terreinen met name zeer goed te bereiken vanaf de Coentunnelweg.

De bedrijven, die op de drie industrieterreinen zijn gevestigd zijn zeer divers. Een aantal waterwegafhankelijke bedrijven (houtbedrijven, overslagbedrijven en scheepsreparatie) maakt gebruik van de havens en kaden. De overige bedrijven zijn voornamelijk aangewezen op wegvervoer.

In het verleden waren er vaak relaties tussen de bedrijven b.v. distributie en vervoer, machinefabriek en metaaltoelevering, houtimport en houthandel. Door het wegtrekken van succesvolle bedrijven en internationalisering c.q. regionalisering van bedrijfscontacten is er minder binding tussen de lokale bedrijven ontstaan. In wezen gaat het om een groot aantal los van elkaar opererende ondernemingen. Deze ondernemingen lopen uiteen van voedselproducent tot autoschredder en van fijnmechanische bedrijven tot bestratingbedrijven.

Meelfabriek De Vrede
Achtersluispolder, aanleg industrieterrein
Op de achtergrond “De Vrede”
Foto: Gemeente Archief Zaanstad
Meelfabriek De Vrede
Uitbreidingsplan Achtersluispolder te Zaandam besluit Zaandam 26 Juli 1954 besluit Ged. Staten 2 Maart 1955.
Plattegrond Achtersluispolder met hierin gepland de Isaac Baarthaven. Kadaster Sectie D. en Sectie E. behoort bij 177781121 dossier 724 kaart no. 21.
Kaart Gemeente Archief Zaanstad