Lisboa

Doca de Santo Amaro

Nog een citaat uit een reisgids ...
Een levendige uitgaansplek om de avond te starten is het havengebied ‘Doca de Santo Amaro’ aan de rivier de Taag. Deze haven is gelegen onder de ruim twee kilometer lange toegangsbrug Ponte 25 De Abril, die op 70 meter hoogte over rivier de Taag naar Lissabon gaat. Diverse café’s en restaurants met terrassen zijn gevestigd in voormalige pakhuizen aan het water, wat bijdraagt aan de goede sfeer.
Doca de Santo Amaro is een levendige plek om’s avonds te dineren bij kaarslicht met uitzicht op de lichtjes van de stad, de brug en het beeld van Cristo Rei, het immense Christusbeeld dat uitkijkt op de stad. Alle keukens zijn er vertegenwoordigd: Braziliaans, Argentijns en natuurlijk Portugees. Na het diner een biertje of een Portugese port drinken in het brede aanbod van café’s, is een goede aanvang van de avond.
lisboa

In 1973 fotografeerde ik deze ‘Fragata do Tejo’ in het Doca de Santo Amaro, net onder de ‘Ponte Salazar’. Inmiddels is de haven veranderd in een jachthaven met ruim 250 ligplaatsen en zijn de loodsen veranderd in luxe restaurants. En de brug is van naam veranderd en heet, na de Anjerrevolutie op 25 april 1974, ‘Ponte 25 de Abril’.
De brug werd geopend op 6 augustus 1966 en kruist op ruim 70 meter hoogte de vaargeul in de rivier de Taag. De totale lengte van de overspanning is 2278 meter, waarvan ruim 1 kilometer tussen de pijlers. Aanvankelijk werd er alleen een verkeersweg over de brug gelegd. Tegenwoordig is er ook een spoorbaan aangelegd, daar was bij de bouw al rekening mee gehouden.

lisboa lisboa
lisboa lisboa

Het plezier op de terrassen langs het water wordt ernstig vergald door het immer dreunende verkeer op de ijzeren rijplaten van het brugdek. Of het ‘kunstwerk’ ook een funktie heeft als geluidsscherm is niet helemaal duidelijk.

lisboa lisboa

Langs de oevers van de Taag worden de, nog in originele staat verkerende, karakteristieken havenloodsen afgwisseld met fraai gerestuareerde complexen, zoals in het Doca de Santo Amaro, en met mooi uitgevoerde replica’s.

Een ‘TOPPUNT’

Ik ben niet snel verlegen. Maar hier werd ik toch even stil van; de elektriciteit centrale van de tram maatschappij in Lisboa is opnieuw in gebruik genomen. Het gebouw aan de oevers van de Taag stamt uit het einde van 19de eeuw en is prachtig gerestaureerd. Vervolgens is het omgetoverd tot een luxe restaurant. Volgens de opmerkelijke waarschuwing bij de voordeur is de minimum consumptie € 250 ...
Nog even voor de duidelijkheid: dit is hergebruik van een industrieel monument ...

lisboa

lisboa

lisboa

lisboa lisboa
lisboa lisboa
Text: Cees Kingma - maart 2009
Beeldmateriaal:
  • Haven: Archief Cees Kingma
  • Exterieur Kais restaurent: Archief Cees Kingma
  • Interieur Kais restaurant: Website van het betreffende restaurant
Valid HTML 4.01 Transitional