Museu Mineiro do Louzal

In 1997 raakte de ‘Associação Portuguesa de Arqueologia Industrial’ betrokken bij het ‘programa de desenvolvimento e redinamização do complexo mineiro do Lousal (RELOUSAL)’ en werd o.a. besloten tot het inrichten van een mijn museum. In de vroegere elektriciteitscentrale van de mijn is nu, sinds 1999 een gedeelte van het ‘Museu Mineiro do Louzal’ ingericht. Er staat een mooie verzameling generatoren en een bijzonder grote collectie modellen van mijnschachten.

De centrale verzorgde de elektrische energie voor zowel het mijn complex als voor de omliggende mijnwerkers dorpjes. De centrale was nog tot voor kort in gebruik en verkeerde daardoor in een uitstekende staat van onderhoud.

lousal lousal
 

lousal

lousal

lousal

lousal

lousal

lousal

 
 

Het Museu Mineiro do Louzal bezit een rijke doorsnede van de Europese markt van dieselmotoren, generatoren, omvormers en andere elektrotechnische apparatuur, waaronder produkten van:

  • Société Anonyme Usines Carels Frères, Gand Belgique (opgericht in 1912)
  • Société Anonyme des Ateliers de Sécheron, Genève Suisse (opgericht in 1918). Vanaf 1919 is Brown Boveri & Cie. de belangrijkste aandeelhouder.
  • Société Anonyme Sulzer Frères, Winterthur, Suiça (opgericht in 1834)

Het grote schakelpaneel van natuursteen met zijn vele schakelaars, regelaars en meters maakt indruk.

 
 

lousal

lousal

 
 

Daarnaast is de Amerikaanse Ingersoll Rand Co. veelvuldig aanwezig. Ingersoll Rock Drill Company dateert van 1871 en Rand & Waring Drill & Compressor Company is in 1872 opgericht. In 1879 werd Rand & Waring veranderd in Rand Drill Company om in 1905 te fuseren met Ingersoll Rock Drill Company. De nieuwe naam werd Ingersoll-Rand Company.
In 1925 ontwikkelde deze firma de eerste commercieel succesvolle diesel/elektrische locomotief en verkocht deze aan Central Railroad of New Jersey. Een aantal van de geïnstalleerde machines dateert van omstreeks 1956. In die tijd leverde de firma ketel voedingspompen en compressoren van de allereerste nucleaire onderzeeboot.

 
 

lousal

lousal

 
 

In het museum hangen een aantal duidelijke constructie tekeningen van een aantal produktie processen op het mijn complex.

 
  lousal  
 

Deze vroegere energie centrale is slechts een klein onderdeel van de ambitieuze ‘RELOUSAL’ plannen. Zo zijn er plannen voor een mineraal en geologie centrum waar o.a. de diverse soorten erts getoond kunnen worden. Verder moet er een documentatie en studie centrum komen. Dat lijkt me geen overbodige luxe, er is nu geen enkel document te verkrijgen bij de bezoekers balie waarin enige duidelijkheid over de historie van de mijn te vinden is. En natuurlijk komt er ook een speelpark voor de kinderen waarin de jeugd zijn eerste ‘mijn’-ervaringen kan opdoen.

 
Text: Cees Kingma - maart 2009
Beeldmateriaal: Archief Cees Kingma
Valid HTML 4.01 Transitional