Een gouden rand aan een bedelaarsmantel

de kust van het Kingdom of Fife

Havens als Kirkcaldy, Burntisland en Weymess waren belangrijk voor de verscheping van steenkool. Kirkcaldy was het centrum van de linoleum industrie. Bekende vissersplaatsen waren Anstruther en Pittenweem. De steenkoolmijnbouw is verdwenen. Evenals een groot deel van de industrie. Pittenweem, Craig en Anstruther lijken nu op de steden aan de voormalige Zuiderzee. Mooie plaatsen voor de toeristen maar nauwelijks nog visserij activiteiten. In Anstruther is het Schotse visserijmuseum gevestigd.

De belangrijkste economische activiteit vindt plaats in Rosyth. Hier is in de Eerste Wereldoorlog een nieuwe marinebasis aangelegd. De Engelse marine was altijd ambivalent over Rosyth omdat de Firth of Forth gemakkelijk af te sluiten was door mijnen. Ook het feit dat de marinebasis achter de grote spoorbrug lag, maakt haar in de ogen van de marine kwetsbaar. Momenteel wordt de scheepswerf op de marinebasis geëxploiteerd door de firma Babcox & Wilcox die er oorlogsschepen renoveert. Verder worden hier uit dienst gestelde Britse kernonderzeeërs opgelegd. Een deel van de voormalige marinebasis wordt gebruikt als bedrijventerrein. Ook de terminal van de ferry naar Zeebrugge ligt op terrein dat vroeger bij de marinebasis behoorde.

      schotland      
      De Rosyth Naval dockyard met een aantal uit dienstgestelde kernonderzeeërs die wachten op de mogelijkheid van ontmanteling van de reactoren.      
Text: Jur Kingma - oktober 2009
Beeldmateriaal: Archief Jur Kingma
Valid HTML 4.01 Transitional