Nieuwe appartementen in een rijksmonument
Bron: Willemsen Minderman Projectontwikkeling
|
Bron: Willemsen Minderman Projectontwikkeling
|
|
Voorafgaande aan de najaarsvergadering van zaterdag 9 december 2006 kregen de leden van de Vereniging Zaans Erfgoed een rondleiding door het rijstpakhuis Java aan de Veerdijk in Wormer. Het rijksmonument is in 2006 gerestaureerd en wordt ingericht als appartementencomplex. Projectleider C. Gravestein ging tijdens deze rondleiding in op de problemen bij de herinrichting van een dergelijk gebouw.
Het pakhuis Java was onderdeel van de rijstpellerij “Hollandia”. Het grootschalige fabriekscomplex werd gebouwd in opdracht van de firma Bloemendaal en Laan. Deze firma werd in 1872 opgericht door Frederik Bloemendaal en twee broers uit de Wormerveerse ondernemersfamilie Laan. Het complex bestond o.a. uit het pakhuis en rijstpellerij Hollandia en de pakhuizen Batavia, Saigon, Bassein en Java.
In het besluit tot het opnemen in het register van beschermde monumenten door de Rijksdienst voor de Monumentenzorg wordt het complex als volgt omschreven:
“Het omvangrijke complex is een hoogtepunt in de toepassing van baksteenarchitectuur in de fabrieksbouw in Nederland. Met naburige opslaggebouwen en pellerijen vormt het complex een beeldbepalende fabriekswand langs de Zaan.
Het voormalige pellerijcomplex Hollandia is van belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als zeldzaam en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een grootschalige machinale rijstpellerij uit het laatste kwart van de negentiende en het eerste kwart van de twintigste eeuw, opgetrokken in een karakteristieke baksteenarchitectuur. Tevens heeft het complex grote situationele en ensemblewaarde vanwege de beeldbepalende ligging aan de Zaan en de historisch-functionele en ruimtelijke samenhang met de naburige industriebebouwing langs de Zaan
”.
Na ook nog een aantal jaren dienst te hebben gedaan als havermoutfabriek sloot in 1961 Bloemendaal & Laan als een van de laatste Zaanse pellerijen de poorten.
Op 3 februari 2003 diende Willemsen Minderman Projectontwikkeling een aanvraag in voor een monumentenvergunning. De bestaande bedrijfsruimte en de bedrijfswoning in het rijksmonument pakhuis Java zouden worden vervangen door 21 woningen. Op 3 februari 2004 werd er opnieuw een monumentvergunning ingediend voor het veranderen en restaureren van het voormalige pakhuis. Op 11 mei 2004 werd er een monumentenvergunning verleend voor pakhuis Java.
Op 16 mei 2006 maakten Burgemeester en Wethouders van Gemeente Wormerland opnieuw bekend dat zij een monumentenvergunning hadden verleend. Deze vergunning was een aanvulling op een eerder afgeven monumentenvergunning waarbij de aanvullingen bestonden uit het vergroten van de gevelopeningen en het realiseren van een dakterras.
|