Personen

Op deze pagina vindt u artikelen over personen of instanties die een geslaagd hergebruik mogelijk hebben gemaakt. Daarbij valt te denken aan:

De Doofpot Bouwkundige L.J.Immink ('s-Gravenhage 1822-Zaandam 1869) werd in 1849 benoemd tot stadsarchitect van Zaandam. L.J.Immink heeft in de twintig jaar dat hij in de Zaanstreek werkzaam was een duidelijk stempel gezet op de toenmalige bouwkundige ontwikkeling. Naar de geest van de tijd ontwierp hij (over het algemeen) brede stenen panden van twee tot drie verdiepingen, gedekt met flauw-hellende tentdaken.
Soms was de kamerhoogte op de begane grond kleiner dan die van de daarboven gelegen verdiepingen (Westzijde 24 en 28 Zaandam). Zijn meest bekende bouwwerk is het pand Westzijde 39 (1866), als woonhuis ontworpen voor de familie Corver van Wessem, later gerestaureerd en in gebruik genomen door de Stichting De Zienagoog als tentoonstellingsruimte en als kunstuitleen, (in ca. 2005 verhuisd naar de Vincent van Goghweg wegens ruimte gebrek). Andere gebouwen van zijn hand zijn het Luthers Weeshuis aan de Vinkenstraat 36 (1861), de voormalige HBS aan de Westzijde, hoek Ruyterveer (1865), de consistorie van de Bullekerk, het enorme pand Dam 2, de voormalige synagoge aan de Gedempte Gracht nr. 40 en de vroegere doopsgezinde vermaning, Oostzijde 86, die bekend staat als 'De Doofpot'.
In zijn artikel Stadsarchitect en ingenieur Immink, zijn werk en zijn netwerk schets Jur Kingma in het kort de loopbaan van deze architect en beschrijft hij tevens welke verbanden hij heeft gevonden naar andere architecten die voor zijn werk zeer belangrijk zijn geweest.
personen Architectenbureau Zijlstra Schipper beweegt zich tegenwoordig op een terrein dat een breed gamma bestrijkt van woningbouw tot utiliteitsbouw en vele restauratieprojecten. Tot de restauratieprojecten behoren o.a. het voormalige stadhuis van Zaandam ‘De Burcht’, en de voormalige essencefabriek Polak & Schwarz eveneens in Zaandam. In Ontmoeting met Jan Zijlstra maakt u kennis met deze veelzijdige architect.
personen Als je als restaurateur bij Timmerfabriek K. Visser & Zonen een kozijn, deur of lijstwerk bestelt, weet je zeker dat de datering tot op het jaar nauwkeurig zal zijn. Ook het gebruikte materiaal zal overeenkomen met de in de opgegeven periode toegepaste houtsoort. In Machinaal vervaardigen van authentieke elementen wordt het verhaal verteld van dit familiebedrijf.
personen Piet van Nugteren z'n naam zal wel voor altijd verbonden blijven met het typische Zaanse woonbuurtje ‘De Domineestuin’ in Zaandijk. Hij heeft tenslotte het merendeel van de huizen in die wijk ontworpen. In Ontmoeting met Piet van Nugteren zult u ontdekken dat deze Zaanse architect een veel bredere interesse heeft dan alleen maar ‘Zaans Groen’.
personen In Stoere balken, stoere mannen vindt u een verhaal over ‘eerlijk hout voor stijlvolle restauraties’. Houthandel Gras levert al vele jaren het hout voor ‘koninklijke’ restauraties.
personen Jonge Monumenten hebben altijd de interesse gehad van architect Jan Goedhart. In Een professionele kijk op erfgoed leest u meer over de achtergronden van deze passie.
personen De bescherming van het Zaans Erfgoed is in goede handen bij architect Han van Leeuwen. In Een bevlogen restaurateur leest meer over deze architect met een grote passie voor het Zaans Erfgoed.
personen In een sfeervolle omlijsting is in de Oostzijderkerk in Zaandam, tijdens de Zaanse Cultuurmarkt in juni 2004, de Zaanse Cultuurprijs uitgereikt aan Jur Kingma. Het Dagblad Zaanstreek plaatste, onder de kop Kingma zette Zaans erfgoed op de kaart een interview met de winnaar van de Zaanse Cultuurprijs.
Samenstelling: Cees Kingma
Beeldmateriaal: Archief Cees Kingma
Valid HTML 4.01 Transitional