Zaans uitzicht

Zaans uitzicht

Oude en nieuwe bedrijfsgebouwen in de Zaanstreek

De Zaanstreek kent veel bijzondere (voormalige) bedrijfsgebouwen, die een nadere beschouwing waard zijn. Fred Sanders, directeur van woningcorporatie ZVH, kwam ze tegen tijdens zijn wandelingen door de streek. Samen met tekstschrijver Ed Pielkenrood en fotograaf Jeroen Breeuwer ging hij op onderzoek uit. Het resultaat: een verrassend beeld van de Zaanstreek.

Industrie is één van de belangrijkste kenmerken van de Zaanstreek. Fred Sanders, directeur van woningcorporatie ZVH, kwam vaak verrassende, oude en jonge industriegebouwen tegen tijdens zijn vele wandelingen. Ed Pielkenrood tekende zijn verhalen op en Jeroen Breeuwer fotografeerde de bijzondere bedrijfspanden. De verhalen en foto's, die in 2003 wekelijks werden gepubliceerd in de Zaanstreek op Zondag, zijn voor het derde achtereenvolgende jaar gebundeld tot een gids, die een kenmerkend aspect van de Zaanstreek belicht.

UITVOERING BOEK:

Uitvoering/Formaat:Softcover, 20 x 12 cm
Aantal pagina's:96
Tekst:Ed Pielkenrood
Fotografie:Jeroen Breeuwer
Wandelingen:Fred Sanders
Vormgeving, redactie en productie:Inmerc bv, Wormer
Uitgave:Zaans uitzicht is een uitgave van Woningbouwcorporatie ZVH

Zaans uitzicht

Zaans uitzicht

Het onbekende gebied tussen Zaanstad en Amsterdam

Het zuidelijkste deel van Zaanstad is het onbekendste stuk van deze gemeente. Toch verdient het gebied een beter lot. Het samenwerkingsverband 'De Zaanse Stelling' maakt plannen om de verschillende 'mysterieuze' terreinen te ontwikkelen tot één hoogwaardig woon/werkgebied. Fred Sanders, bestuurder van woningcorporatie ZVH en deelnemer in het samenwerkingsverband 'De Zaanse Stelling', ging met fotograaf Johan Weemhoff en tekstschrijver Ed Pielkenrood op onderzoek uit.

De Zaanstreek wordt in het zuiden begrensd door het Noordzeekanaal. De oevers van het kanaal hebben in de vorige eeuw door industrie en havenbouw een eigen dynamiek gekregen. Het is daarom een spannend gebied, vol oude gebouwen, verscholen woongemeenschappen en rommelplekken. Maar ook met ongerepte natuur en weidse uitzichten. Bestuurlijke keuzes in het verleden bepaalden dat het grensgebied tussen Zaanstad en Amsterdam zich ontwikkelde tot de meest bijzondere en onbekende plek van de Randstad. Fred Sanders, bestuurder van woningcorporatie ZVH en deelnemer in het samenwerkingsverband 'De Zaanse Stelling', ging op verkenning en nam fotograaf johan Weemhoff en tekstschrijver Ed Pielkenrood mee.

UITVOERING BOEK:

Uitvoering/Formaat:Softcover, 20 x 12 cm
Aantal pagina's:80
Tekst:Ed Pielkenrood
Fotografie:Johan Weemhoff
Verkenningen:Fred Sanders
Ontwerp:Inmerc bv, Wormer
Lithografie, opmaak en druk:Kunstdrukkerij Mercurius, Wormerveer