|
Ook in huis hadden wij kranen, dankzij mijn vader die werkzaam was als hulp-Sinterklaas
|
In mijn jeugd waren op zeer korte afstand van ons huis bij de papierfabriek van Van Gelder Zonen in Wormer allerlei hijswerktuigen. Er waren ‘de lieren’. Dat waren lostorens over de Westerveersloot, waarmee oud papier, cellulose en China-klei uit dekschuiten werd gelost. Er was de kolenkraan, waarmee ome Bernhard Rozemeijer de kolenbakjes in de Westerveersloot loste. Er waren loopkranen in de halen waar de papiermachines stonden. Daarmee werden volle drums van de papiermachines naar de snijmachines gehesen. Er waren loopkatten aan luchtrails; bijvoorbeeld in de pijpenbuigerij achter ons huis.
En er waren allerlei kranen bij de bouw van nieuwe stukken van de fabriek; de nieuwe energiecentrale en de papiermachines (PM) 11 en 22. Deze hijswerktuigen waren rechtmasten of gieken.
Maar veel horizontaal en verticaal transport werd gedaan door de ‘Zware ploeg’ onderleiding van Cor Korver. Met behulp van takels, sleden en dommekrachten werd enorm veel werk verzet. In feite greep men hier terug op de uitvindingen uit de oudheid die al bij de Grieken zijn beschreven; de grote vijf: de schroef, de wig, het hellend vlak, de hefboom en het wiel. Bij de Romeinen waren ook katrollen, kaapstanders en gieken bekend.
Bij allerlei fabrieken langs de Zaan waren hijsinstallaties. Lostorens bij de rijstpellerijen van Bloemendael & Laan en van Wessanen & Laan. Maar ook bij de chocoladefabriek van Erven de Jong en het Zaans Veem aan het Zuideinde in Wormerveer. Een grote kabelbaan losinstallatie voor steenkool en China-klei bij de Adelaar van Jan Dekker. Regelmatig lag een drijvende kraan bij de ertsbrekerij de Zon aan de Kalveringdijk. Bij de scheepswerf van de Z.S.M. aan de Veerdijk in Wormer was een Derrick kraan. Een Engels kraantype met een giek. Op de werf van de Z.S.M. aan 't Kalf was een torenkraan.
|